måndag 27 september 2010

Botaniska trädgården

Moskva har en botanisk trädgård, som vad jag minns, inte direkt har mycket att vara stolt över. Ett par träd, en misskött gräsmatta och någon skitig damm.

MGU har en egen botanisk trädgård på västra sidan om huvudbyggnaden. I semptembersolen var en promenad dit bland det bästa man kunde hitta på. Det finns bara ett problem. Man får inte gå in i den. Enbart på specifika tider och då mot avgift på en exkursion där alla släpps in och ut samtidigt och allt är övervakat. Jaha, tänker jag. Ryssland. Det är klart att de inte har råd att städa upp efter skitiga studenter eller över huvud taget avlöna trädgårdsmästarna om de inte tar ordentligt betalt. Universitetet må vara helgat och det må vara Rysslands mest välrenommerade universitet, men allt är fortfarande styrt av pengar. Och att universitetet har problem på den fronten är uppenbart, med tanke på korruption och ineffektiv byråkrati.

Nåväl, ve den som viker sig för sådant. Genom den höga järnstaketet njöt jag växtligheten och på onsdag kväll kanske jag ändå bevistar än av de där exkursionerna.


Instängd växtlighet.



Röda löv.



Och tur är väl att träden rymmer. Om inte Mohammed kommer till berget...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar