måndag 27 september 2010

Universitetets symmetri

Om man går från min del av universitetet, Sektor Б, till den motsvarande sidan, sektor В, så upptäcker man universitetets outtröttliga symmetri. Den är uppenbar utifrån förstås, liksom de flesta Stalinbyggen. Klocktorn finns på alla sidor och vilken du egentligen befinner dig på, är ibland svårt att avgöra. Insidan är precis lika symmetrisk och sektor В är bara en ren kopia av sektor Б, med liknande små butiker, en precis likadan innergård, samma träddunge, samma bänkar och evinnerliga säkerhetspersonal som kollar upp dina dokument.


MGU har verkligen allt. Postkontor, blomsterhandel (som på bilden) och småbutiker som säljer allt från choklad och te till korv eller böcker. Här finns även en dokumentfotograferingsavdelning och flera matsalar.


Den grå och lite semipampiga interiören i den centrala delen av MGU:s huvudbyggnad.

En sak man som student från en stad såsom Lund, inte är van vid, är frånvaron av cyklar. Moskva är ingen cykelstad, det kan vi vara rörande överens om. Det finns inga cykelvägar och att vingla runt i trafiken är förenat med livsfara. De flesta nöjer sig med minibussar och tunnelbana. Ytterst roligt var häromveckan då jag stod och läste ett anslag på väggen vid hissarna i MGU:s huvudbyggnad. "Möte för cykelägare" löd överskriften. Det var helt enkelt ett upprop till möte för alla som äger en cykel på MGU, att träffas och kanske göra någon utflykt tillsammans. I Lund hade en sådan lapp varit omöjlig, då antalet cykelägare i princip stämmer överens med antalet studenter. Här finns uppskattningыvis ungefär 50 cyklar, av vilka SAMTLIGA är av mountainbiketyp. Vilka berg man nu roar sig med att cykla uppför i den här staden... Nåväl, bildbevis nedan:

Cykelbeståndet utanför Sektor В.

Symmetrin innefattar ett stort antal grindar och valv, såsom detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar