söndag 26 september 2010

Solen i Moskva och vägen till att bli en äkta ryss.

Solen i Moskva skymdes under några dagar, men har nu återvänt - och den höstliga charmen fortsätter att lysa med sina gul-röda löv. Det är underbara dagar att promenera eller åka på utflykt till Moskvas utkanter. "De sista vackra höstdagarna" som vår lärare realistiskt påpekade. Oktober brukar, av egen erfarenhet, mest vara grått och regnigt.



På väg hem genom parken som leder till universitetet.

Och så det här med att integreras i samhället. Vad är egentligen viktigt? Språk, ja, självklart. Utan det ryska språket kommer man inte långt i den här staden, det kan tilläggas. Och så är det kulturen förstås. Seder, bruk, traditioner, ja, allt det där som Jimmie Åkesson talar sig så var om, men som oftast bara består i idiotiska påfund som det här med att äta rå fisk, dansa kring fallossymboler och att helga jantelagen, som man roar sig med i Sverige. Och i Ryssland handlar det kanske om att muta sina professorer med pengar och blommor (ehrm...), tilltala folk med namn som är längre än 46 bokstäver, att anställa alldeles för mycket personal med för lite lön, för att en person inte kan göra mer än en sak, att dricka vodka ur dricksglas eller behandla kvinnor som lägre stående individer.

Eller så handlar det om små detaljer. Attiraljer. Jag tänker att vägen till att bli en riktig moskovit börjar nedifrån och upp. Således är det senaste inköpet:


Ett par äkta ryska tofflor (made in China). Rutigt och charmigt. Varmt och stilrent. För du går inte på ett ryskt golv utan tofflor. Det händer bara inte. Inte ens då du är på besök. Uteskor inne är precis som i Sverige inte tillåtet, men barfota eller i strumplästen, nej, gud bevare mig väl! Du kan ju förkyla dig! Det är ju som att dricka kallt vatten, alltså, enligt ryssen, förenat med livsfara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar