tisdag 2 november 2010

Och mer mat.

Utblandat med frågorna "Vad pluggar du?" "Hur många syskon har du?" och "Varför läser du ryska?", kommer titt som tätt varianter på frågan "men hur överlever du som vegan i Ryssland?" upp. Svaret lyder som följer:



Svar nummer ett. Gretjka, även kallat bovete. Om järnvärdet är lika högt som smaken antyder, ligger det nog på minst 50 % - och är alltså alldeles utmärkt för en som inte har lever som huvudkost.




Och med lite fantasi går det att göra underbara rätter även i ett kök som är fullt av kackerlackor och sopor. Tillräckligt mycket marknadsköpt curry och allt går att uthärda. Doften letar sig ut i korridoren och middagen får avnjutas av en flaska Botjka, rakt från.. hm, kiosken vid metron.





Och för den som trodde att Ryssland var ett förlorat mål för veganer. Se här, på världens godaste och mest veganska korv hitom västvärlden. Stekt med lite ostronskivling och dagen är gjord. Om inte till och med veckan. Den pedagogiska bilden på en överstruken ko kan till och med den icke rysktalande förstå.



Och alla vet väl att den ryska kosten till minst 50 % består av te. Te, te och te. Grönt, svart, grönt och lite mer svart. Gärna tolv koppar om dagen.



Och för den som inte skyr priser som överstiger 150 rubel, kan få sig lite glintwein på den lokala sushirestaurangen. Helt veganskt, såvitt jag vet.



Och vårrullar med vegetarisk fyllning finns även här. Ibland är man glad att asiater är flyttbenägna, så att man slipper åka ändå dit bort för att avnjuta god mat.



Och sist ut, om man inte vill undvika att förstöra den nya inredningen, frukt. Ryska äpplen (Astrakhan ligger ju som kanske bekant i södra Ryssland) och mandariner från Abkhasien. Jag skall inte simma ut på djupt vatten genom att uttala vilken nation det tillhör, men låt oss säga att det är närmare än Sydamerika, eller var nu mandariner vanligtvis kommer ifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar