torsdag 18 november 2010

På äventyr med Oleg

Frånvaron av inlägg på den senaste tiden, beror alltså dels på en resa i kärlekens tecken västerut - bröllop i Lund - och dels på den minst sagt välfyllda vecka som Olle - Oleg - tillbringade i denna fantastiska (?) stad. Det var Olles första gång och ja, till viss del fick jag kanske själv åka tillbaka till 2008 och försöka minnas mina första intryck av Moskva. Fast när det gäller Moskva är nästan allt förstaintryck. Moskva upphör aldrig att förvåna, upphör aldrig att växa.

Trafiken har redan avhandlats i mitt förra inlägg, så nu återstår allt annat man kan förundras över. Såsom den totala bristen på servicemind, eller ja, det där med att man kan se trevlig ut när man talar med eller passar upp på sina kunder. Det är väl en allmän kvarleva från sovjettiden att det inte spelar någon roll hur man beter sig, sedan det "bara är vi som säljer ost/bröd/vodka ändå, så måste de komma tillbaka, vare sig de uppskattade att jag svor åt dem eller inte". Den ökända blonda kvinnan i rum nummer fem är bestämt från sovjettiden. Någonstans från den värsta tiden. Men ja, i alla fall, lite stött kan man bli om man kommer från ett så artigt land som Sverige och förväntar sig att få ett leende, åtminstone någonstans ifrån, under den vecka man är i ständigt möte med ryssar i serviceyrken. Se, vad kapitalismen kan vara åtråvärd ändå.




Såhär glad var Olle då jag första kvällen släpade upp honom på Röda Torget för turistvandring. Vi gick omkring i uppskattningsvis 7 minuter, innan vi ändrade aktivitet till öldrickning på ett ställe fullt av Tadzjiker. Jag gissar på att det som han vettskrämt tittar på, som verkar befinna sig till höger om mig (fotografen) - ur bild, är en bil full med militsior. Eller vad man nu kallar dem, det gamla kommunistiska mutstyrda folkgardet, som för övrigt nästa år skall byta namn till "politsia", för att bli lite mer internationella (?). I alla fall, det är förståeligt om man är vettskrämd då de åker förbi. De kan ju stoppa en och anklaga en för i princip vad som helst, för att få lite extrapengar att muta till sig en bättre tjänstegrad med.




Tredje dagen är det utbildningsmässa. Svenska institutet är där och jag och Olle fungerar som svenska utbildningsexperter (eller helt enkelt bara svenskar med studieerfarenhet) och svarar på frågor om allt mellan himmel och jord. Här tar vi kaffepaus i vimlet (!) Lite längre in i hörnet till vänster ligger rökavdelningen. Alltså, förstås, inplacerad i själva salen som mässan pågår i, utan speciell ventilering eller så. Äta Rascha.



All vet redan hur hård den ryska militärutbildningen är. Behövs den här "reklamskylten" verkligen? Jag hade inte velat vara den här unge mannen. Eller är den till för att skrämma turister?



En mörk kväll på boulevarderna. Fyra mörka gestalter på promenad. Texten "зачем" fungerar som bakgrund. "varför? (i vilket syfte?)"



Och konst. I vilket syfte? Roligt var det, hur som helt. Moderna museet en regnig lördag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar