tisdag 2 november 2010

Sushi

Ryssar är precis som alla andra, måna om sin kultur. Så också om sin matkultur - och ja, ibland är det ett jäkla tjat om "äkta" blinis, pirosjki, borsjtj och pelmeni - fast det är vida känt att man minsann steker pannkakor i princip alla länder och som att det här med att sätta deg av något slag runt typ kött eller grönsaker och sedan påpeka att det skulle vara så enormt gediget.. ja, jag vet inte ja, ibland känns det som om kulturer griper efter halmstrån när det gäller att uppvisa sin originalitet. Kom igen, Kreml är byggt av italienare och mormödrar i alla länder vet hur man dränker sin mat i fett och kärlek. Inte är den bättre, eller sämre, någon annanstans.

Men om vi nu skall erkänna att vissa matkulturella skillnader faktiskt föreligger, så kan ryssarna allmänt anses vara ganska tröga när det gäller att ta in nya intryck. Åtminstone kan det förefalla så, innan man räknat antalet restauranger som serverar sushi i Moskva. För är det någonting moskoviterna gillar att blanda ut sin borsjtjdiet med - så är det sushi. och de kan göra det veganskt också.

Hemmaförsök följer:



Första försöket. Naturbegåvning?



Vem kom på det där med rå fisk egentligen? Avocado for life.



Gospodin Aleksej använder ett mycket unikt medel för att torka/kyla ned riset till sushin. Hårfön.




Och här är Marko glad över resultatet. Med koreanska metallpinnar i högsta hugg.

1 kommentar: